POSJETITE KURAN.BA
 
 

sejfo i mile u borbi protiv terorizma

Amir Halilović | Novi Horizonti br/str. 27

MUP FBiH

Ko kaže da BiH nije uzela aktivno ucešce u svjetskoj antiteroristickoj koaliciji?
Sinhroniziranim djelovanjem federalnog MUP-a i jedinica SFOR-a osjeceni su svi oblici teroristickog djelovanja i organizacija na teritoriji FBiH. Postignuti su izvanredni rezultati na kojem bi, ovom zakonodavnom dvojcu, zasigurno pozavidjele i dvije najmocnije organizacije u tom pogledu – CIA i FBI. Da krenemo od pocetka i ukažemo na svijetle primjere efikasnosti i djelotvornosti naše policije koja i nama, obicnim gradanima, ulijeva veliku sigurnost i povjerenje. Prvo su specijalne jedinice MUP-a na sarajevskim ulicama privele troje sarajevskih omladinaca, medu kojima je bila i jedna djevojka. Oni su u pola bijela dana u Sarajevu izvršili gnusan teroristicki akt i to uz potrebu najpodmuklijih i najzloglasnijih teroristickih rekvizita – kante, ljepila i plakata, koji su, kako je poznato, zabranjeni za upotrebu prema clanu 47 Ženevske konvencije o obicajima ratovanja. Troje omladinaca je lijepljenjem oglasnih plakata imalo na umu i podlu namjeru izazivanja medunarodne mržnje, te prestanak medusobnog uvažavanja i tolerancije, koja je vjekovima, a narocito u posljednje vrijeme, krasila sva tri naroda u BiH.

Koliko su opasni uhapšeni aktivisti govori i to da na sadržaju plakata nema ništa sporno što bi upucivalo na širenje mržnje i bratstva i jedinstva svih naroda i narodnosti. Ali je zato naša policija, koja ne samo da je efikasna u hvatanju zlocinaca, vec pri tome i vrlo inteligentna, shvatila da se ustvari radi o poruci izmedu redova ili, bolje reci, šifriranoj poruci koja poziva na mržnju medu narodima. Ništa se bolan od naše policije ne može sakriti! A da su naši cuvari zakona neumorni pokazuju i novi rezultati u rasvjetljavanju novih teroristickih akata na Ameriku. Prvo je uhapšeno nekoliko Egipcana i Palestinaca. Oni su izruceni svojim vladama, da bi se naknadno pokazalo da nisu krivi. To je nastalo kao rezultat neke druge pravne taktike naše policije, koja je mnogo bolja i efikasnija od one koju primjenjuju druge države. Ona glasi: “kriv si dok ne dokažeš da si nevin”. Upravo takav slucaj bio je i sa navedenim Egipcanima i Palestincima. U meduvremenu je uhapšen i veliki broj terorista infiltriranih u humanitarne organizacije kod kojih nije pronadeno nikakvo oružje, ali zato jesu kompjuteri sa spiskovima humanitarnih podjela jetimima, šehidskim porodicama i invalidima. Ali ko ce znati možda baš iz redova jetima, a narocito iz sumnjivih kružoka, sekcija i kurseva, stasaju nove prijetnje svjetskom miru i stabilnosti. Zbog toga svi primaoci humanitarne pomoci ne treba da ocajavaju ako su shvatili od koga su dobijali novac. Naša država je uvjek bila izdašna u socijalnim davanjima, a ako nekada i zakaže to je humana televizija.


Malo je falilo da zaboravim spomenuti najsvetiji primjer u hijerarhiji reda i zakona, koji je, na veliku žalost svih nas podnio ostavku. Ali je zato 70 okorjelih terorista odustalo od namjere da dodu u Bosnu direktno iz Afganistana pošto im je ministar Bešic porucio: “da ih ovdje ceka pakao”. Poslije ja ministar Bešic ustvrdio da oni u stvari nisu namjeravali doci, ali možda mogli, što je još jedna od mudrosti i vrlina naših cuvara zakona o kojima mi možemo samo sanjati. Nama ostaje da žalimo zbog ostavke ministra Bešica koji se toliko sekirao za našu sigurnost i bezbjednost da bi cesto popio po koju cašicu viška što je, naravno, rezultiralo nekoliko prespavanih hoci u kanalu, ali, kako je receno iz njegova ureda, sve je to bilo u svrhu zavaravanja terorista i zlocinaca. I eto, poštovani citaoci zašto u FBiH terorizam nije našao plodno tlo. Kažemo u FBiH zato što istog u RS nije nikada ni bilo. U meduvremenu su brojni bošnjacki povratnici u manji bh. entitet pozivali federalne cuvare zakona da malo posmatraju otvoreno prvenstvo RS u igrama bez granica. Gotovo svi uzrasti takmice se u nekoliko, zaista atraktivnih disciplina. Navest cemo samo neke: Bacanje kamena s ramena na bošnjacke autobuse, miniranje povratnickih kuca i dvorišta, dizanje u zrak vozila, poslovnih prostora i kuca bošnjackih povratnika. Paljenje predhodno navedenog, kao i otvorena sezona odtjera povratnika iz svih vrsta oružja. Iz FMUP-a nisu se odazvali na ovaj poziv iz sasvim razumljivih razloga, jer danas može novi val teroristicke omladine oblijepiti sarajevske ulice opasnim sadržajima, a i broj onih koji nisu savladali osnove parkiranja sve je veci.

SEJFUDIN TOKIC I MILORAD DODIK

Dobro je. Živi su. Na druga Sejfu i švercera Mileta još se može racunati. I oni daju svoj aktivni doprinos u globalnoj borbi protiv islamskog terorizma. Kad vec sve zapadnjacke obavještajne službe nisu mogle zvanicno potvrditi da u BiH postoji filijala Bin Ladenove Al-Kaide, Sjfo i Mile su, u svom istraživackom radu, u nekoj birtiji i uz neoborive argumente pravne snage “rekla-kazala”, plasirali informaciju kako postoji zajednicka fotografija bivšeg predsjednika predsjedništva Alije Izetbegovica i najtraženijeg covjeka na svijetu Usame bin Ladena. To što fotografiju niko nije vidio i što bi, da eventualno i postoji, datirala iz vremena kada Usama nije bio obilježen kao terorista, za zacetnike kampanje nije važno. Bitno je da je Sejfo ponovo na malim ekranima i da zajedno sa pravnim ekspertima iz Banja Luke dokazuje potpunu opravdanost Izetbegoviceve posjete Haškom tribunalu. Na psihološkoj ravni Sejfin istup se tumaci kao pronalaženje svoga mjesta pod suncem na politickom terenu. U toj nakani on ne bira ni sredstva ni ciljeve. Zbog toga se ne treba cuditi cinjenici što je Sejfo omiljeniji u Banjoj Luci nego u Tuzli i Sarajevu i što bi, zasada nezvanicno, mogao najozbiljnije pretendovati na mjesto banjaluckog gradonacelnika Radomira Davidovica. Mile se, opet, nesebicno prikljucio kampanji protiv Izetbegovica nakon što je u Beogradu izgrlio i izljubio Biljanu Plavšic, privremeno puštenu iz Haga. Slike tog dirljivog trenutka prenijeli su, kako elektronski tako i pisani mediji, pa cudi kako Dodig sam sebe dovodi u apsurdnu situacuju da zajedno optužuje, dok isto to radi. Ni Sejfudin ne pokazuje vecu inteligenciju, jer se izjava kako u vlasti ima mnogo bivših politicara upravo i direktno odnosi na njega. Sva ona prašina koju je zatalasao pomenuti dvojac, ubrzo se stišala, jer su svi shvatili da se u stvari radi o najopasnijim politickim diletantima, cijih pet minuta citave politicke karijere može doci samo ako se Mato Ðakovic smiluje, pa ih u nedostatku relevantnih politickih imena malo pusti u svoj politicki telering.